Moord op Kerwin Duinmeijer herdacht in Amsterdam

Een paar honderd belangstellenden zijn vanavond op de Dam in Amsterdam bij elkaar gekomen voor de 25e herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer. Een skinhead stak de toen 15-jarige Antilliaanse jongen op 20 augustus 1983 neer in het centrum van de hoofdstad.

Het misdrijf wordt gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

De stichting Vrienden van Kerwin organiseert de jaarlijkse herdenking. De bijeenkomst is ook een protest tegen intolerantie in de huidige samenleving.

Op de Dam houdt onder anderen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen een toespraak. Later is er een stille tocht naar het Vondelpark, waar de deelnemers kransen leggen bij het beeld Mama Baranka (Moeder Aarde). Dat is opgericht ter ere van Kerwin.

De Antilliaanse jongen kreeg die desbetreffende nacht in de Damstraat ruzie met twee skinheads. Een van hen, de toen 16-jarige Nico Bodemeijer, stak hem tijdens een handgemeen neer. Eerder dit jaar stelde de dader overigens nog in een interview dat het geen racistische daad betrof omdat hij het slachtoffer niet had gestoken omdat hij zwart was. Volgens Vrienden van Kerwin was dat echter wel het geval. De stichting wijst er onder meer op dat hij volgens getuigen racistische opmerkingen maakte tijdens de steekpartij en dat hij later lid werd van de Centrumdemocraten.