Chili opent ufo-route

De afgelegen Chileense plaats San Clemente wil vrijdag een ufo-route lanceren in de hoop toeristen van onze aarde te trekken. Dit hebben Chileense en Spaanse media vandaag bericht. Vrijdag wordt in San Clemente het tweede internationale congres over 'ufologie' gehouden.

In de streek worden al tien jaar lang vaak waarnemingen van onverklaarbare objecten of verschijnselen gemeld. Buitenaardse wezens die de lokale economie opvijzelen door 'alien dollars' te laten rollen, zijn in San Clemente echter nog nooit waargenomen.

Daarom is er met steun van het nationale bureau voor toerisme (Sernatur) een ufo-route uitgezet. Die voert de aardse toeristen naar de plaatsen van de vele onverklaarbare waarnemingen in het afgelegen bergachtige gebied bijna 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De route voert ook langs restaurants, cafés, slaapgelegenheden en informatiepunten.

De plaatselijke VVV organiseerde in februari al een expeditie naar El Enladrillado. Deze plek van vulkanisch gesteente op 2300 meter hoogte en 60 kilometer van San Clemente verwijderd is door mensen uit de lokale bevolking omschreven als een landingsplaats voor ufo's. Het moeilijk bereikbare El Enladrillo ligt echter niet op de gewone, toeristische ufo-route.

De directeur van Sernatur, Oscar Santelices, heeft de streek omschreven als een epicentrum van ufo-waarnemingen. Maar zijn reclamefolder beklemtoont wel dat het Chileense bureau voor toerisme geen ufo-waarnemingen kan garanderen.

De laatste geregistreerde waarneming in deze streek was in februari en betrof een fel oranje slingerend object, aldus Rodrigo Fuenzalida, voorzitter van de Chileense ufo-researchgroep.

Chili is na de VS, Peru, Brazilië en Rusland het land waar jaarlijks de meeste ufo-waarnemingen worden gemeld. Fuenzalida stelde dat er sinds het midden van de jaren negentig honderden waarnemingen zijn gedaan alleen al rond San Clemente en halverwege 1996 zelf een per week.

Het ufo-toerisme is dan ook niet nieuw in Chili. Andere streken eisen ook aardse aandacht op. In de bergen ten oosten van Santiago zijn al verkeersborden verschenen die de weggebruiker de richting wijzen naar plaatsen waar het zicht op bijvoorbeeld vliegende schotels uitstekend moet zijn.