Rechtsstaat bepaalt Nederlandse identiteit

De Nederlandse identiteit ligt besloten in de kernwaarden van de rechtsstaat, namelijk vrijheid, respect en tolerantie. Dat schrijft het kabinet in reactie op het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over identificatie van bevolkingsgroepen met Nederland. Het WRR-rapport zorgde bij de presentatie in september voor veel beroering.

De ophef kwam vooral door de toespraak van prinses Máxima tijdens de aanbieding van het rapport. Zij stelde dat ze de Nederlandse identiteit in zeven jaar in Nederland niet had gevonden. Dat leidde tot veel kwade reacties. Máxima zou door de uitspraak het bestaan van de Nederlandse identiteit hebben ontkend.

Het kabinet gaat niet in op de vraag of dé Nederlandse identiteit bestaat, maar reageert vooral op de stelling van de WRR dat het belangrijk is om op een andere manier naar identiteit te kijken. Die kan volgens de WRR namelijk op verschillende manieren tot stand komen. Het kabinet zegt de voorwaarden te beschrijven waaraan moet worden voldaan om zo veel mogelijk mensen zich met Nederland te laten identificeren.

Het zou daarbij de taak van de overheid zijn om zich in te zetten voor een samenleving die participatie bevordert. Dat gebeurt door een veilige woon- en werkomgeving en gelijke kansen op onderwijs en arbeid. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de burger om mee te doen met de Nederlandse samenleving.