Spithorst: 'Ik heb een teringweekend gehad'

Waren het de spindokters van GroenLinks? Waren het de media die om een rel snakten in de komkommertijd? Rikus Spithorst kan er alleen maar naar gissen. Maar de ex-woordvoerder van reizigersvereniging ROVER en FOK!-columnist weet wel dat er vreemde krachten aan het werk zijn geweest afgelopen weekend. Krachten die hem een vreselijk weekend en slapeloze nachten bezorgd hebben. "Ik heb een teringweekend gehad", zo zei hij gisteravond in FOK!radio. "Als uitlaatklep begon ik een aantal jaren geleden met het schrijven van columns op FOK!. Juist omdat ik niet wilde dat verward zou worden wat mijn mening was en die van ROVER, heb ik een pseudoniem aangenomen: DriekOplopers. Door een loslippigheidje van de voorzitter van ROVER, is langzaam bekend geworden wie DriekOplopers eigenlijk is. En dat is afgelopen weekend met een daverende klap in mijn eigen gezicht ontploft."

In de nacht van donderdag op vrijdag verscheen een column over GroenLinks-leider Femke Halsema van de hand van DriekOplopers. In de satirisch bedoelde column riep Spithorst op om het huis van Halsema in brand te steken. Halsema had ex-kamerlid Wijnand Duyvendak namelijk een 'integer' persoon genoemd, terwijl hij in het verleden ingebroken heeft in het Ministerie van Economische Zaken. Vrijdagavond kwam ineens naar buiten dat Halsema aangifte zou gaan doen. Zaterdag werd bekend dat DriekOplopers in het echt Rikus Spithorst is, de woordvoerder van ROVER. Die ontsloeg hem vanwege de column.

"Ik voel me in de steek gelaten door ROVER", zei Spithorst. "Ik heb daar acht jaar als vrijwilliger hard gewerkt. Ze waren op de hoogte van mijn nevenactiviteiten als wijsneus op FOK!." Zaterdagavond verscheen Spithorst in het tv-programma NOVA, om zich te verdedigen. "Ik zat na die uitzending nog in de taxi naar huis, toen het bericht al op de website van ROVER stond dat ik was ontslagen, zonder dat er richting mij een telefoontje af kon. Dus ik vind echt dat ik door ROVER als een schurftige hond de vereniging ben uitgejaagd."

De reizigersvereniging schreef 'ROVER-voorzitter Michael van der Vlis had hem eerder vandaag verzocht daar (de column, red) op Nova, waar hij ter toelichting was uitgenodigd, volledig en ondubbelzinnig afstand van te nemen en zijn diepe excuses aan te bieden. Dat heeft hij onvoldoende gedaan en dus heeft de voorzitter hem per onmiddellijk van dat woordvoerderschap ontheven.' Maar volgens Spithorst waren er geen afspraken. "Ik heb geen spijkerharde afspraak met ROVER gemaakt wat ik moest zeggen. Ik heb alleen gezegd dat ik ging uitleggen hoe het zat."

Er is zaterdagmiddag wel contact geweest met Van der Vlis. "Toen zei hij tegen me: 'Wat jij als pretcolumnist doet, is jouw zaak.' 's Avonds was er weer contact. Toen zei hij: ik vond het geen beste column, je moet wel even sorry zeggen.' Die excuses heb ik ook gemaakt bij NOVA", aldus Spithorst.

Sinds zondag is er geen contact meer geweest. "Ik heb Michael een mailtje gestuurd dat ik echt vond dat ik het niet verdiend had, dat ik op zo'n manier moest vernemen dat ik eruit lag. En daar heb ik een niet al te vriendelijk antwoord op gekregen. Een beetje van: ik vond het ook niet makkelijk, maar het besluit stond vast en daarom hebben we het bekend gemaakt." Mocht ROVER zich bedenken, dan is het wat Spithorst betreft te laat. "Bij zo'n club en zo'n voorzitter wil ik eigenlijk niks meer."

Het was ook Van der Vlis die ooit liet doorschemeren dat DriekOplopers eigenlijk zijn eigen woordvoerder was. "De weblog Lucaswashier.nl onthulde dat ik Rikus Spithorst ben. Dat had Lucas goed onthouden. Een klein jaar geleden had Michael op een website geschreven in een reactie dat DriekOplopers zijn woordvoerder was. Lucas heeft dat gezien en gewacht tot hij er wat mee kon." De weblog GeenStijl nam het nieuws vervolgens zonder bronvermelding over. "Maar als men goed had gezocht, had men allang geweten wie ik was. In het vervoerderswereldje wist iedereen het ook. Zo maakte ik weleens grappen over NS-directeur Aart Veerman. Maar hij weet dat ik het ben. Zo weet het publiek dus nog steeds niet dat ik het ben en dus ook niet namens ROVER spreek, maar weten mensen waar ik mee werk het wel."

GroenLinks

Halsema en GroenLinks hebben nooit contact gehad met Spithorst of FOK! over de column. In de media werd bekend dat Halsema aangifte had gedaan. "Het is denk ik een handige afleidingsmanoeuvre van de spindokters van GroenLinks. Want Halsema lag onder vuur vanwege haar handelen in de affaire Duyvendak. Mijn column was een handige bliksemafleider, want nu heeft iedereen het over de zielige Halsema die bedreigd wordt." Al zou het ook kunnen dat media Halsema hebben gebeld met de mededeling dat de column er stond. "Maar ik kan natuurlijk niks bewijzen", aldus Spithorst.

NOVA

Zaterdagmiddag kreeg Spithorst een telefoontje van het tv-programma NOVA. "Een aardige vent belde me op. Hij zei dat iedereen kon zien dat die column satire was. En ze wilden mij een weerwoord geven. Achter mijn rug om is NOVA de hele dag gaat bellen om aan mijn poten te zagen. Zo lieten ze de PvdA in Amsterdam zeggen dat ik mijn column op die website kwijt zou raken, belden ze Danny en hadden ze dus ook contact met ROVER."

Een half uur voor uitzending kwam Spithorst aan in Hilversum. "Een kwartier van te voren zat ik met die redacteur te babbelen in de studio. Toen zei hij dat hij even moest bellen. Achteraf blijkt dat hij naar Danny aan het bellen was. Daarnaast mocht ik het filmpje dat ze gemaakt hadden ook niet zien, omdat het zogenaamd nog niet gemonteerd was. Achteraf blijkt dus dat ik gewoon naar de slachtbank werd gevoerd."

Poll

Is Rikus Spithorst nu slachtoffer geworden van de media? De luisteraars van FOK!radio denken van wel, blijkt uit een poll (rechts onder in beeld). 29 procent vindt dat NOVA duidelijk uit was op zijn val. 28 procent denkt ook dat er niks aan de hand was geweest als de media het niet opgepikt had. 36 procent vindt niet dat de media de schuld heeft, omdat de column gewoon stom was. Twee procent denkt dat Spithorst toch wel ontslagen was bij ROVER, ook zonder column. En vijf procent heeft geen mening.

Een groot deel (42 procent) van de FOK!kers vindt het onterecht dat Spithorst onder vuur ligt, blijkt uit een poll op de FP. Bijna 40 procent vindt het wel terecht dat Spithorst onder vuur ligt. Ruim 18 procent had geen mening.

Het hele gesprek met Rikus Spithorst is terug te luisteren op Radio.fok.nl.