Bedelaars bij Nederlandse moskeeën

Vrouwelijke bedelaars staan steeds vaker bij Nederlandse moskeeën te bedelen om een aalmoes. Vooral voor en na het vrijdaggebed en op islamitische feestdagen vallen de vrouwen moskeegangers lastig met bedelarij om geld, zo staat vandaag in het Nederlands Dagblad te lezen.

Het betreft voornamelijk vrouwen uit Bulgarije, die soms ook hun kinderen meenemen. Een jaar of twee geleden is het begonnen en nu komt het steeds meer voor. Moskeebestuurders worstelen met het fenomeen, zo stelt Brahim Bourzik, secretaris van het landelijk beraad Marokkanen.

Het is een islamitische plicht om aan bedelaars te geven. De vrouwen wekken medelijden op bij de moskeegangers en  wegsturen geeft daarom geen pas. Tegelijk worden de vrouwen echter vaak als hinderlijk ervaren en gewantrouwd. Ze doen een beroep op islamitische solidariteit, terwijl veel moskeegangers betwijfelen of ze wel moslima's zijn.

De Nederlandse autoriteiten zouden denken dat het om Turkse vrouwen gaat. ''Dat zijn ze niet'', zegt Muhlis Aybogan van de Turkse moskeeën in Venlo. ''Ze komen meestal van de Balkan, vooral uit Bulgarije. Ik heb het aantal bedelende vrouwen de afgelopen jaren zien toenemen en zie het als een landelijk probleem''.

De voorzitter van de Turkse Vrouwenvereniging in Nederland noemt het bedelen een gevolg van 'tegenstrijdig EU-beleid'. De grenzen zijn welliswaar open, maar Bulgaren hebben nog wel een werkvergunning nodig, die ze niet altijd krijgen. ,,Die dames kunnen vrij reizen, maar niet werken. Daardoor gaan ze overal zwart schoonmaakwerk doen. En als dat niet lukt: bedelen.''

Nederlandse kerken constateren nog geen toestroom van bedelaars aan de kerkdeur.