Duyvendak verder onder vuur

Een voormalig redacteur van het blad Bluf! trekt in een ingezonden brief in de Volkskrant fel van leer tegen Wijnand Duyvendak. Hidde Kabalt, die samen met Duyvendak het blad in de jaren tachtig maakte, betwijfelt of het opgestapte GroenLinks-Tweede Kamerlid wel zo veranderd is als hij recentelijk beweert. Ook betwijfelt Kabalt dat Duyvendak nooit wist dat ambtenaren zijn bedreigd nadat Bluf! hun adressen publiceerde, zoals hij bij de bekendmaking van zijn vertrek benadrukte.

"Ik heb zo mijn twijfels over die verandering bij jou. Wat in mijn ogen namelijk nog steeds hetzelfde is gebleven, is dat je kennelijk nog altijd denkt dat de wereld om jou draait", schrijft Kabalt in de persoonlijk aan Duyvendak gerichte ingezonden brief. Hij stoort zich aan de oproep van het teruggetreden Kamerlid om verantwoording af te leggen over de acties in de jaren tachtig. Duyvendak liet vanochtend weten nog niet op de brief te kunnen reageren.

Duyvendak vertrok vorige week uit de Kamer, nadat commotie was ontstaan over zijn boek 'Klimaatactivist in de politiek'. Hierin beschrijft hij dat hij betrokken was bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1984. Toen bekend werd dat de publicatie van adresgegevens van ambtenaren die bij de inbraak waren buitgemaakt geleid heeft tot bedreigingen en brandstichting, leverde het Kamerlid van GroenLinks zijn zetel in.

Kabalt betwijfelt dat Duyvendak niets wist van de bedreigingen, omdat actiegroepen meestal een persbericht naar Bluf! stuurden als ze een actie hadden uitgevoerd.

De laatste dagen verschijnen in verschillende media berichten over mensen die actief waren in linkse actiegroepen en zich nu storen aan het optreden van Duyvendak. Duyvendak zei dat hij tot het inzicht is gekomen dat iedere buitenwettelijke actie contraproductief werkt. Hij nam afstand van zijn actieverleden en riep zijn voormalige strijdmakkers op hetzelfde te doen. Onnodig, vinden verschillende oud-activisten, die Duyvendak onder meer lafheid verwijten.

-
Meer kritiek op Duyvendak is te lezen in dit Volkskrant-artikel.