'GeenStijl vervolgen om filmpje dakmoord'

De vader en broer van de 17-jarige jongen die in oktober is veroordeeld voor het doodsteken van de Scheveninger Pascal Triep, proberen via het gerechtshof in Den Haag alsnog vervolging van de website GeenStijl af te dwingen. Dat heeft advocaat Job Knoester vandaag laten weten. GeenStijl had een filmpje op de site geplaatst waarin de momenten te zien waren nadat Triep van het dak was gevallen na de steekpartij.

Het Openbaar Ministerie zag eerder af van vervolging. In zo'n geval kan het hof worden gevraagd om het OM te dwingen tot vervolging.

De 17-jarige Dannyboy T. en zijn vader Thierry T. woonden boven de moeder van de 25-jarige Triep. Op het dak van de bijkeuken van de benedenwoning ontstond een woordenwisseling tussen Triep en Thierry T. Daarop stak Dannyboy Triep met een mes in zijn borst. Beiden vielen naar beneden; Triep overleed later. Dannyboy kreeg een jaar cel en jeugd-tbs, zijn 47-jarige vader werd vrijgesproken.

Op de filmbeelden is te zien hoe Triep naar de schuur strompelt en daar vervolgens in elkaar zakt. Ook de 19-jarige broer van Dannyboy was te zien. Hij stond op het dak. Diverse media suggereerden dat hij met de steekpartij te maken had. Bij het filmpje op de site GeenStijl stond bovendien een link naar een foto van Thierry, die op dat moment verdachte was.

De Raad voor de Journalistiek oordeelde eerder dat GeenStijl en het AD, dat het filmpje ook op zijn site had staan, gerechtigd waren tot de publicatie ervan. Het slachtoffer en de broer van de verdachte waren namelijk voldoende onherkenbaar. Knoester vindt dat de twee voor het grote publiek weliswaar onherkenbaar waren, maar dat bekenden ze wel zouden kunnen herkennen. De raad tikte GeenStijl wel op de vingers vanwege de foto.

Over de reacties die bezoekers van de websites achterlieten was de raad van mening dat die op GeenStijl lasterlijk waren, maar die op de site van het AD niet. "Politici mogen niet worden bedreigd maar dit soort mensen wel. Daar wil ik een uitspraak over. Ik ben blij dat mijn cliënt moedig genoeg is om om vervolging te vragen."

Het AD heeft zijn beleid aangepast en haalt dergelijke reacties van de website. Bovendien verwijderde de krant de naam van de vader van zijn site. Knoester ziet daarom af van een verzoek om vervolging van het AD.