Mexicanen ontvluchten geweld in noorden

Zeker 3000 Mexicaanse gezinnen zijn in de loop van dit jaar het geweld in de stad Ciudad Juárez ontvlucht door de grens met de Verenigde Staten over te steken. Het meestal aan de drugscriminaliteit gerelateerde geweld heeft in 2008 al ongeveer achthonderd levens geëist.

De cijfers zijn afkomstig van hoogleraar Antonio Payan van een universiteit in de Amerikaanse grensstad El Paso. Payan doet onderzoek naar migratie in het grensgebied van Mexico en de Verenigde Staten. Burgemeester José Reyes Ferriz van Ciuad Juárez bevestigde dat gezinnen het geweld in zijn stad zijn ontvlucht. Hij had echter geen cijfers voorhanden.

Rivaliserende drugsbendes in het noorden van Mexico zijn in een felle strijd verwikkeld over het beheer van smokkelroutes naar de Verenigde Staten. Om hun doel te bereiken schrikken ze niet terug voor martelingen en moorden in drukke openbare gelegenheden.

Enkele dagen geleden vermoordde een gewapende groep in Ciudad Juárez acht mensen tijdens een mis in een afkickkliniek. Na de schietpartij konden de daders rustig ontsnappen omdat enkele militairen die toevallig aanwezig waren, niet ingrepen.
Submitter:  Bron: ANP