FOK! feliciteert Madonna: 50 jaar!

Like a Virgin. Bordeline, True Blue. Hung Up, Jump... Zo kunnen we nog wel even doorgaan want de top tien hits van Madonna zijn niet op twee handen te tellen. Al vijfentwintig jaar staat Madonna aan de top en nog steeds weet de zangeres zichzelf te vernieuwen. En dat terwijl Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie vandaag Sarah ziet. Ze mag vandaag maar liefst vijftig kaarsjes uitblazen.

In 1982 kreeg danseresje Madonna haar eerste platencontract. Ook toen hield ze al strak de touwtjes in handen. Eén keer deed ze dat niet en daar had Madonna enorme spijt van achteraf. Ze speelde in de soft-erotische film A Certain Sacrifice en verkocht in 1979 alle rechten voor een klein salaris. Toen de producent in 1985 wilde meeliften op Madonna's succes en de film uitbracht had ze geen poot om op te staan. Maar ach, Madonna bleef de rest van haar carrière choqueren met bloot en sex. Sex heette ook het tafelboek met zwartwit naakt en in Truth or Dare (In Bed with Madonna) masturbeerde ze op het toneel en pijpte ze een fles.

Madonna had minder geluk in de liefde: haar huwelijk met Sean Penn liep op de klippen en ze versleet taloze bekende mannen. Pas sinds een aantal jaar is ze gesetteld met regisseur Guy Ritchie. In 1996 kreg ze dochter Lourdes, een paar jaar later met Guy Ritchie ook zoontje Rocco. Momenteel is ze bezig het gezin uit te breiden via adopties. Als actrice had madonna overigens ook geen groot succes, op Desperately Seeking Susan en Evita na.

Muzikaal is Madonna nooit ingezakt. Van de vrolijke popdeuntjes in de jaren 80, de techno-invloeden in de jaren negentig tot aan de dag van vandaag blijft Madonna hits scoren. Give it 2 Me is momenteel een grote hit. Kortom: Madonna kan dus nog wel een tijdje mee. Overigens worden mede-iconen Prince en Michael Jackson ook vijftig dit jaar.



Madonna door de jaren heen.