Honderden A'damse scholieren afwezig

Op de eerste schooldag maandag kwamen honderden leerlingen van Amsterdamse basisscholen niet opdagen. Later in de week is het verzuim in de hoofdstad nog verder opgelopen, meldt een woordvoerder van Bureau Leerplicht Plus.

Op 96 scholen waar leerplichtambtenaren controleerden, bleken in totaal 565 kinderen te verzuimen. Zo'n 291 scholieren waren volgens de gemeente zonder reden afwezig. De overige 274 kinderen gaven ziekte, vertraagde vluchten, autopech en familieomstandigheden op als reden om niet op school te zijn. Bureau Leerplicht Plus verwacht over enkele weken de verzuimcijfers van alle 220 basisscholen in Amsterdam te hebben verzameld.

Aan het einde van het schooljaar in juni hielden de leerplichtambtenaren een prikactie in de hoofdstad. Bij 37 gecontroleerde basisscholen waren 277 leerlingen afwezig. Volgens de gemeente had slechts de helft een legitieme reden.

Ouders die hun kinderen thuishouden moeten zich bij de leerplichtambtenaar verantwoorden. Als de kinderen zonder geldige reden thuis zijn, kunnen ouders een proces-verbaal krijgen. Justitie bepaalt de hoogte van de boete. Als een kind erg lang of meerdere keren van school wegblijft, moeten de ouders voor de rechter komen.