VS bezorgd om Hezbollah-televisie in Indonesië

De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over een door Hezbollah beheerd televisiekanaal dat zijn programma's via een Indonesische satelliet in Zuidoost-Azië gaat uitzenden. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Jakarta vandaag laten weten.

Al-Manar TV heeft bij beheerder PT Indosat tot april 2011 de Palapa C2 satelliet gehuurd, aldus een woordvoerster van Indosat. Al-Manar (Het Baken) wordt door de VS bestempeld als een 'terroristische entiteit' en is volgens de ambassade een erkende tak van de sjiitische guerrillabeweging Hezbollah die oproept tot haat en geweld.

De Amerikaanse regering heeft haar zorgen over de uitzendingen van Al-Manar in Indonesië, dat de grootste moslimpopulatie ter wereld huisvest, aan de autoriteiten in Jakarta kenbaar gemaakt. Volgens de Indonesische minister van communicatie en informatie Mohammed Nuh moet de VS zich echter niet te druk maken, omdat het om een puur 'zakelijke deal' gaat. Ook de BBC maakt gebruik van de satelliet, gaf hij aan.

De regering heeft veertien procent van de aandelen van PT Indosat in handen en bovendien vetorecht waar het gaat om strategische beslissingen. Alleen op last van de Indonesische regering zal de deal gestopt worden. De VS heeft geen recht zich met Indosats zaken te bemoeien, aldus Nuh.

De Indonesische satelliet zal Al-Manars anti-Israëlische en anti-Amerikaanse programma's verzenden naar China, Zuidoost-Azië en Australië. Een satellietbedrijf in Thailand stopte in januari met het uitzenden van de programma's, nadat het erachter was gekomen dat de zender banden onderhield met Hezbollah.