Verkopers anti-Joodse T-shirts aangehouden

De eigenares en een verkoopster van een kledingwinkel in de Parijse voorstad Belleville waar deze week T-shirts werden aangetroffen waarop een anti-Joodse tekst stond afgedrukt, zijn door de politie gearresteerd. Justitie heeft de twee in voorlopige hechtenis geplaatst.  De Franse justitie wil ook de fabrikant, de groothandelaar en eventueel de invoerder van de kledingstukken opsporen. Op het etiket van shirts staat als merk 'Introfancy IF', met de vermelding 'Nought restrict' ('geen beperkingen'). Onbekend is in welk land ze zijn gefabriceerd.

Op de shirts staat in het Duits en Pools te lezen''Juden Eintritt in die parkanlagen verboten. Zydome wstep do parku wzbroniony''.  De tekst houdt in dat het voor Joden verboden is om in het park te komen. Het gaat om een reproductie van een tekst die in 1940 op bordjes hing in de Poolse stad Lodz bij het toenmalige Joodse ghetto.  

De Fransen nemen de zaak hoog op omdat in het oosten van Parijs het Parc des buttes-Chaumont ligt waar al heel wat aanvallen op Joden plaatsvonden. Sinds instroom van immigranten uit Noord-Afrika is in Belleville  een groeiend aantal antisemitische incidenten gemeld. Vorige maand werden nog drie mensen in verdenking gesteld, onder meer wegens de aanval op een 17-jarige Joodse jongen die in juni in die wijk in elkaar geslagen werd.