Rookverbod wordt veelal nageleefd

Vier procent van de horecagelegenheden die zijn gecontroleerd op het naleven van het rookverbod zijn in de fout gegaan. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag. De VWA deelde vier boetes en 127 schriftelijke waarschuwingen uit. In totaal bezochten inspecteurs sinds 1 juli 3151 horecagelegenheden.

De komende weken gaan controleurs opnieuw langs bij de 127 horecagelegenheden die de afgelopen zes weken een waarschuwing kregen voor het overtreden van het rookverbod.

De toezichthouder ontving verder ruim zevenhonderd klachten over overtredingen van het rookverbod. Horecagelegenheden waar over geklaagd wordt, ontvangen eerst een brief, waarna een controle volgt.

De vier boetes gingen naar twee bedrijven in Limburg en twee in Noord-Holland, waarvan een in Alkmaar. Het Alkmaarse café Lindeboom kreeg een boete van driehonderd euro. Inspecteurs waren zaterdagmiddag voor de tweede keer langsgegaan bij het café dat is aangesloten bij de Rokerskerk. Die 'kerk' meent dat het recht om te roken via een beroep op de vrijheid van godsdienst afdwingbaar is. De VWA deelt die mening niet.

De afgelopen weken werden ruim elfhonderd restaurants, vierhonderd fastfoodbedrijven, 550 eetcafés en lunchrooms, vierhonderd cafés en discotheken en tweehonderd recreatiebedrijven gecontroleerd. De controle bij sportkantines, theaters en sociaal-culturele instellingen was op een laag pitje komen te staan. Deze controles worden na de zomer opgepakt, meldt de VWA.

Nederland telt 65 duizend horecagelegenheden. De VWA wil er dit jaar 17 duizend controleren.