'Rusland heeft Georgië in tweeën gespleten'

Met de innamen van enkele steden en een militaire basis in het westen van Georgië hebben Russische strijdkrachten gisteren een tweede front in het land gevormd. Omdat de Russen bij de inname van Gori ook de langs deze stad lopende oost-west-snelweg in handen hebben gekregen is het land in tweeën gespleten, zei de Georgische president Michail Saakasjvili vandaag voor de zender CNN.

Vanuit de in het westen gelegen regio Abchazië, die net als Zuid-Ossetië door separatisten wordt bestuurd, werd vandaag een offensief gelanceerd om Georgische troepen te verjagen uit de Kodori-vallei. Volgens Rusland en Abchazië zou een eventuele poging van Georgië om Abchazië weer onder zijn gezag te brengen, waarschijnlijk vanuit dit bruggenhoofd worden ondernomen.

Het Russische ministerie van defensie sprak gisteren tegen dat de Russische troepen Gori hebben ingenomen of plannen hebben om naar de Georgische hoofdstad Tbilisi op te trekken. Alles wijst er echter op dat Rusland zal blijven doordrukken tot Georgië alle hoop laat varen zijn afvallige regio's ooit nog terug te krijgen.

Het militaire geweld dat Rusland tegen zijn kleine buurland gebruikt lokt allerwegen kritiek uit, maar Rusland wijst de dringende roep om een staakt-het-vuren van de hand met het argument dat het zijn 'burgers' te hulp moet komen. De meeste inwoners van Zuid-Ossetië en Abchazië hebben recent Russische paspoorten ontvangen.

Rusland beschuldigt Georgië van genocide omdat honderden mensen zijn omgekomen bij het offensief dat Georgië vrijdag begon in een poging Zuid-Ossetië weer onder Georgisch gezag te brengen. Volgens Georgië is Rusland onder het mom van het beschermen van burgers uit op de gewelddadige afzetting van Saakasjvili's westers georiënteerde regering.

In het interview met CNN beschuldigde Saakasjvili Rusland ervan Zuid-Ossetië 'etnisch te zuiveren' van zijn etnisch Georgische inwoners.

Op een besloten zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York bevestigden diplomaten dat de Russische strijdkrachten zich ver buiten Zuid-Ossetië en Abchazië hebben begeven en dat Russische luchtlandingstroepen zonder enig verzet de Georgische legerbasis Senaki hebben ingenomen.

"Er is een algehele militaire invasie van Georgië aan de gang", zei de Georgische ambassadeur Irakli Alasania later tegen verslaggevers. "Ik denk dat de Veiligheidsraad nu in actie moet komen."

Vandaag komt in de raad een door Frankrijk ingediende ontwerpresolutie aan de orde waarin wordt aangedrongen op een onmiddellijke staking van de vijandelijkheden en een begin van onderhandelingen. Tijdens eerdere spoedzittingen over het conflict kon de raad, waarin Rusland vetorecht heeft, niet tot enig besluit komen.

Bij de NAVO in Brussel is vandaag een speciale zitting over het conflict belegd met de Georgische minister van buitenlandse zaken.

De Russische inname van Gori, Senaki, Zugdidi en Kurga volgde gisteren kort nadat een Russische generaal de verzekering had gegeven dat Rusland geen plannen had Georgisch grondgebied buiten Zuid-Ossetië en Abchazië te betreden. Ruslands latere bewering dat het Gori niet heeft ingenomen kon niet worden geverifieerd. Bewoners van de stad waren niet telefonisch te bereiken.

Of de Russen zullen doorstoten naar Tbilisi is onduidelijk. Saakasjvili zei dat de hoofdstad niet onmiddellijk wordt bedreigd en maande de inwoners kalm te blijven en niet op de vlucht te slaan. Als de Russen komen zullen de bewoners minimaal zeven uur van tevoren worden gewaarschuwd, zei hij.