Hersendode vrouw blijft foetus dragen

Een zes maanden zwangere, hersendode Palestijnse vrouw wordt momenteel in een Israëlisch ziekenhuis kunstmatig in leven gehouden. Dit om haar ongeboren baby levend op de wereld te kunnen zetten. De foetus is zes maanden oud, aldus woordvoerster Leah Malul van het Barzilia ziekenhuis.

De moeder, een dertiger, werd onwel toen ze met haar man in een café in Gaza plotseling een beroerte kreeg. Het ziekenhuis kon niets meer voor haar doen. De vrouw wordt in leven gehouden op verzoek van haar echtgenoot. Volgens Eyal Antabi, het hoofd van de gynaecologen, functioneert het lichaam van de vrouw normaal en krijgt de foetus een constante toevoer van bloed. Hij wil dat de baby in de baarmoeder blijft tot de laatste maand van de zwangerschap omdat eerder ingrijpen zou leiden tot toekomstige complicaties.

In juni 2006 kwam in het Italiaanse Niguarda het meisje Christina via een keizersnede redelijk gezond ter wereld nadat haar moeder 78 dagen eerder werd getroffen door een aneurysma in de hersenen. Het kind woog nog net geen kilo. Ze kreeg de nieren, de hoornvliezen en de lever van haar moeder getransplanteerd.