Onderhoud bij Qantas vol gebreken

Het onderhoud van de toestellen van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas rammelt aan alle kanten. Dat concludeerde de Australische krant The Australian vandaag na nieuwe problemen met een Qantas-toestel.

Een vliegtuig van Qantas moest eerder vandaag het vertrek van het vliegveld van Melbourne afbreken vanwege een defecte airconditioning. Het toestel had twee maanden geleden een onderhoudsbeurt gekregen. Die was uitbesteed aan de Maleisische maatschappij Malaysian Airlines.

Bij een eigen onderhoudsbeurt vonden de monteurs van Qantas vervolgens liefst 95 defecten die in Maleisië over het hoofd waren gezien. Zo was de kombuis aan boord verkeerd geïnstalleerd, waardoor een stewardess een stroomschok had gekregen.

Qantas heeft de reputatie één van de veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld te zijn, maar de afgelopen weken vond het ene na het andere incident plaats met een toestel van de maatschappij. Zo moest een vliegtuig dat onderweg was van Londen naar Melbourne een noodlanding maken op de Filipijnen nadat een gat in de romp was ontstaan. Meerdere toestellen moesten uit voorzorg landen met problemen aan boord.