Nederlandse inflatie stijgt tot 3,2 procent

De inflatie in Nederland is in juli uitgekomen op 3,2 procent. Dat betekent een stijging van 0,6 procentpunt ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de inflatie voor het eerst sinds 2002 boven de 3 procent uit. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. De toename is vrijwel volledig toe te schrijven aan de hogere prijzen voor gas en elektriciteit.

Huishoudens zijn vorige maand meer gaan betalen voor energie. De prijs van gas lag 6,9 procent hoger dan in juni. Dit is mede het gevolg van hogere olieprijzen, die met enige vertraging doorwerken in de gasprijs. Elektriciteit werd 3,2 procent duurder, aldus het CBS.

Ook een stijging van woninghuren droeg bij aan de hogere inflatie. Volgens de onderzoekers bedroeg de gemiddelde huurstijging in juli 1,9 procent.

Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en die van de eurozone is volgens het CBS een stuk kleiner geworden. Toch hoort Nederland nog steeds tot de landen met de laagste inflatie in Europa.