Ongeluk met kind op boerderij komt vaak door werk

Ongelukken op boerderijen met tieners komen vaak door werk dat voor hen verboden is of alleen onder toezicht mag, zoals rijden op een trekker of werken met machines. Jaarlijks belanden zo'n 130 kinderen van 14 tot 18 jaar in het ziekenhuis door een ongeval op een agrarisch bedrijf.

De helft is werkgerelateerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Arbeidsinspectie donderdag publiceert. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken noemt het onaanvaardbaar dat kinderen vaak werk doen dat voor hen is verboden. Daarom gaat ze hierop extra scherp letten met de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw. Deze bezoekt jaarlijks tienduizenden agrarische bedrijven.

Ook gaat de Arbeidsinspectie met de agrarische sector bekijken hoe de situatie kan worden veranderd op boerderijen. Voorlichting door de sector heeft volgens de inspectie blijkbaar niet geholpen. Kinderen van 14 en 15 jaar mogen helemaal niet rijden op een trekker of werken met gevaarlijke machines en 16- of 17-jarigen mogen dat alleen onder toezicht.

In totaal worden elk jaar circa 380 kinderen, ook kleine, op de spoedeisende hulp behandeld na een ongeluk op een boerderij. Jaarlijks vallen bij ongevallen met kinderen op een agrarisch bedrijf drie tot vijf doden. Dat aantal is sinds 2001 vrijwel gelijk. Kinderen worden vaak overreden door een tractor.