Auschwitz heeft miljoenen nodig

Het voormalige concentratiekamp Auschwitz is dringend aan een opknapbeurt toe en daar is volgens de directeur van het complex ruim 62 miljoen euro's voor nodig. Veel meer dan de ruim zes miljoen euro die er jaarlijks binnenkomt aan overheids- en entreegeld.

Enkele delen van het complex, barakken en gaskamers, zijn inmiddels voor het publiek gesloten omdat de veiligheid in het geding is. Zure regen, wind en grondwater zijn de oorzaken van de slechte staat van veel gebouwen. Naast deze gebouwen, zijn ook persoonlijke bezittingen van vroegere kampgevangenen aan een opknapbeurt toe. Directeur Cywinski denkt dat leningen van buitenlandse overheden uitkomst kunnen bieden. Dit geld zou in een fonds moeten worden gestort, waarna de renteopbrengsten kunnen worden gebruikt om het onderhoud te bekostigen.

Het concentratiekamp Auschwitz werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd in de gelijknamige Poolse stad. In het deel dat Birkenau wordt genoemd, werden meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Joden, vermoord. Auschwitz wordt gezien als het symbool van de holocaust.

 

Auschwitz