'Roemeense straatmuzikantjes blijven weg'

De kinderbescherming heeft dit jaar geen meldingen meer ontvangen over Roemeense (zigeuner)kinderen die op straat muziek maken buiten de schoolvakanties. Desondanks blijft het gissen of de kinderen nu wel op school zitten of in een ander land aan het werk zijn gezet. Dat zegt een woordvoerder van de landelijke Raad voor de Kinderbescherming vandaag.

Vorig jaar maakte de raad zich zorgen om de Roemeense straatmuzikantjes. Directeur Marie-Louise van Kleef sprak toen van 'kinderarbeid'. De raad riep op tot maatregelen tegen de ouders. Steden als Den Bosch, Leiden en Nijmegen, waar veel muzikantjes op straat speelden, hadden moeite de problemen aan te pakken. Roemenen verblijven sinds de toetreding van hun land tot de Europese Unie legaal in Nederland en hun kinderen vallen niet onder de Nederlandse leerplicht.

De woordvoerder van de raad legt uit dat er sindsdien afspraken zijn gemaakt met gemeenten over het omgaan met de jonge straatmuzikanten. Ouders worden erop aangesproken als hun kinderen niet naar school gaan. Ook wordt hun identiteit geregistreerd, zodat de kinderen niet alsnog in een andere stad aan het werk kunnen. Bij herhaling kunnen kinderen eventueel op een Nederlandse school geplaatst worden. Vooralsnog is dat niet gebeurd.

De woordvoerder durft niet te zeggen of het probleem opgelost is. De kinderbescherming weet niet waar de kinderen nu zijn, of ze in Roemenië naar school gaan of wellicht in een ander land op straat musiceren. "Het is gissen, maar ik denk dat onze boodschap is aangekomen bij de ouders: Nederland accepteert niet dat kinderen aan het werk zijn en niet naar school kunnen gaan. Maar een Europese aanpak is nodig, omdat het probleem niet alleen in Nederland speelt."

De gemeente Den Bosch, waar vorig jaar veel Roemeense muzikantjes opdoken, merkte al op dat er buiten de vakanties geen kinderen meer op straat musiceren. "Nu het zomervakantie is, zien we ze wel weer, maar voor die tijd waren ze weg", zegt een woordvoerder van de gemeente. In april besloten gemeenten in de regio Brabant-Noord en de politie op straat musicerende kinderen aan de leerplichtambtenaar over te dragen.

CDA-kamerlid Marleen de Pater beloofde vorig jaar in het Europees Parlement aandacht voor de Roemeense kinderen te vragen. Partijgenoot en Europarlementariër Esther de Lange zette de kwestie vervolgens op de agenda. "Ik begrijp heel goed dat het probleem daarmee nog niet opgelost is", zegt De Pater, "maar er is nu in ieder geval aandacht voor die kinderen en dat vind ik ook al heel belangrijk."