Man die buspassagier onthoofdde wil dood

De man die vorige week aan boord van een Greyhound-bus in Canada een medepassagier doodstak, onthoofdde en stukken vlees van zijn slachtoffer at, is vandaag voorgeleid. Hij smeekte om te worden gedood en de rechter gaf opdracht voor een psychiatrisch onderzoek.

De man, de Chinese immigrant Vince Weiguang Li, is doodslag ten laste gelegd. Li stak zijn slachtoffer, de 22-jarige Tim McLean, volgens een getuige veertig à vijftigmaal met een mes. Vervolgens sneed hij de jonge man diens hoofd af. De bus, onderweg van Edmonton naar Winnipeg, was inmiddels gestopt en de andere passagiers waren naar buiten gevlucht. Na verloop van tijd liep de moordenaar naar de deur van de bus om het afgesneden hoofd te laten zien aan de andere passagiers. Daarna liep hij terug naar het verminkte lijk om het verder aan stukken te snijden. Volgens een politieman die bij de bus stond, at Li vervolgens stukken vlees van het slachtoffer.

Wat Li bezield heeft is vooralsnog een raadsel. Noch zijn werkgever, noch de pastoor die hem na zijn aankomst in de VS een baantje in zijn kerk bezorgde, hadden ooit iets vreemds aan hem opgemerkt. Volgens zijn werkgever, een distributeur van kranten in Edmonton, was Li een modelwerknemer. Hij had zijn baas een paar dragen vrij gevraagd om naar een sollicitatiegesprek in Winnipeg te kunnen gaan, maar was onduidelijk over de data. Tegen zijn vrouw had Li gezegd dat hij naar familie moest in verband met een noodgeval.

In de rechtszaal vroeg de rechter aan Li of hij een advocaat wilde. Maar Li schudde zijn hoofd en zei zachtjes: "Dood mij alsjeblieft."