Britse chefkok bereidt dodelijke salade

De beroemde Britse chef-kok Antony Worrall Thompson schotelde zijn lezers per ongeluk een dodelijk lekkere salade voor. In een artikel in het tijdschrift Healthy and Organic Living stelde de kok dat het bilzekruid een heerlijk zomerse smaak geeft aan gerechten, zo schrijft Reuters. Het bilzekruid is echter een zeer giftige en in hoge concentratie zelfs dodelijke plant.

Zowel het tijdschrift als Thompson haastten zich om de pijnlijke fout ongedaan te maken. De kok verontschuldigde zich en voegde er aan toe dat hij het bilzekruid verward had met een andere plant. Hoewel de kok een grote schare fans heeft, heeft zijn culinaire vondst tot dusver geen slachtoffers opgeleverd.

Mocht er toch per ongeluk iemand enthousiast aan het kokkerellen zijn geslagen, dan heeft hij daar waarschijnlijk een heftige ervaring aan over gehouden en veel buikpijn. Het kruid werd in de middeleeuwen gebruikt als belangrijkste ingrediënt voor 'magische drankjes'. De gebruiker krijgt visuele hallucinaties en krijgt het gevoel dat hij vliegt. Daarbij gebruikten heksen het voor hen zogenaamde heksenvliegzalf. De zalf is een krachtige afrodisiacum.

Een te grote dosis is zoals gezegd echter dodelijk. Zo gaat het verhaal dat bilzekruid het belangrijkste ingrediënt was in het drankje dat het beroemde koppel van Shakespeare 'Romeo en Juliette' doodde.