Oppositie boos over Gay Pride-verbod Defensie

De oppositiepartijen VVD en D66 zijn boos op het kabinet omdat staatssecretaris Jack de Vries van Defensie zijn personeel heeft verboden in uniform deel te nemen aan de botenoptocht van de afgelopen Gay Pride. Dat hebben de Tweede Kamerleden Anouchka van Miltenburg (VVD) en Boris van der Ham (D66) vandaag laten weten.

De Vries vindt dat een uitbundig feest als de Gay Pride niet past bij de waardigheid van het uniform. De VVD is daar "verbolgen" over en snapt niet dat het kabinet "zo krampachtig tegenover deelname van militairen staat, terwijl staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vorig jaar nog samen met vele militairen deelnam aan Roze Maandag en het zomercarnaval in Rotterdam". Volgens Van Miltenburg ondermijnt De Vries, maar ook Defensieminister Eimert van Middelkoop, het belang van homo-emancipatie.

Van der Ham stelde maandag opheldering te willen van minister Eimert van Middelkoop (Defensie). Van Middelkoop stelde afgelopen zaterdag dat het "misschien zelfs een beetje provocerend" was dat zo veel PvdA-bewindslieden meevoeren. Van der Ham wil daarom ook weten of de deelnemende bewindslieden namens het hele kabinet meevoeren.