'Volgende golf hypotheekproblemen VS in aantocht'

Een nieuwe, nog grotere, golf van hypotheekproblemen dreigt de komende tijd de Verenigde Staten te overspoelen. Nu de Amerikaanse economie verzwakt, blijken steeds meer mensen met een redelijk financieel onderpand hun hypotheek niet meer te kunnen afbetalen.

Dat meldde vandaag de Amerikaanse krant The New York Times. De problemen rond de subprime-hypotheken zijn volgens de krant over het hoogtepunt heen. Deze hypotheken werden verstrekt aan mensen met geen of weinig onderpand en zijn nu voor een groot deel verdwenen. Nu zou de volgende groep hypotheken, de zogenoemde alt-A kredieten, aan de beurt zijn. Deze hypotheken zouden verstrekt zijn aan mensen zonder schulden, die echter geen bewijs van hun inkomen hoefden te laten zien.

In april kwam 12 procent van de mensen met een alt-A hypotheek hun verplichtingen niet na. Dat is vier keer zo veel als in april vorig jaar. Het aantal mensen met een 'gewone' hypotheek dat in april zijn financiële verplichtingen verzaakte, verdubbelde naar 2,7 procent.