R'dammer gestraft voor veelwijverij

Een 56-jarige Rotterdammer van Pakistaanse komaf is gisteren veroordeeld tot 2 maanden cel, waarvan een voorwaardelijk. De man heeft zich schuldig gemaakt aan veelwijverij (bigamie). In 1992 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit waarna hij trouwde met een Pakistaanse en die naar Nederland haalde.

In 1996 blijkt hij in zijn geboorteland doodleuk een tweede huwelijk te zijn aangegaan. Hij viel door de mand toen hij vorig jaar bij de Nederlandse ambassade in Pakistan paspoorten aanvroeg voor de kinderen uit zijn tweede huwelijk.

Het trouwen met meerdere vrouwen is in een aantal islamitische landen onder voorwaarden toegestaan. In Nederland is dat echter strafbaar, óók als een Nederlander zo'n tweede huwelijk aangaat in een land waar dat wel is toegestaan.

De officier van justitie had 750 euro boete geëist. De rechter vond dat echter onvoldoende en vonniste dat de man één maand in de cel moet doorbrengen. De rechter wees er op dat de Pakistaan voordat hij in 1992 de Nederlandse nationaliteit kreeg, hier al jaren woonde. ''Meneer is al lange tijd in Nederland en had moeten weten dat dit hier echt niet mag,. Hij is het dubbelhuwelijk mijns inziens dan ook opzettelijk aangegaan en dat maakt het tot een ernstig misdrijf voor iemand met de Nederlandse nationaliteit.''

De bigamist zelf schitterde gisteren door afwezigheid.

Migranten die er in het thuisland een tweede echtgenote op nahouden, zijn in Nederland overigens sowieso strafbaar. Op het misdrijf staat een celstraf van maximaal 6 jaar.