Celstraffen geëist voor inbraakgolf Culemborg

Voor een reeks auto- en woninginbraken in Culemborg heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem celstraffen geëist tegen twee helers. In totaal staan negentien verdachten tussen de 15 tot 25 terecht. Justitie verdenkt hen van diefstal, heling en wapenbezit. Wanneer de andere verdachten moeten voorkomen is nog niet bekend.

De daders hadden het vanaf oktober tot en met april dit jaar het onder meer voorzien op navigatiesystemen, laptops en telefoons. Bij sommige autobezitters werd meerdere keren ingebroken.

De 20-jarige Karim S. uit Culemborg hoorde veertien maanden cel tegen zich eisen. Justitie verdenkt hem van grootschalige heling en diefstal. S., van oorsprong van Marokkaanse komaf, verklaarde snel geld te willen verdienen. Vanochtend eiste justitie vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de 21-jarige Michel P. uit Culemborg. Ook hij heeft bekend zich aan heling te hebben schuldig gemaakt.

De politie kwam de verdachten op het spoor met telefoontaps, lokauto's en pseudokoop. Veertien van hen komen uit de wijk Terweijde; zestien zijn van Marokkaanse afkomst. "De verdachten hebben de bewoners van de wijk Terweijde geterroriseerd", zei de officier van justitie. "Veel bewoners durfden geen aangifte te doen omdat ze geïntimideerd werden."

Van een van de gedupeerden die wel aangifte deed werd de auto vernield. Per abuis werd bij de buren de voorruit van de woning ingegooid.