Ontruiming Franse kerncentrale na 'vals alarm'

In het nucleaire complex Tricastin bij de Zuid-Franse stad Avignon zijn gisteren na het afgaan van een alarm ongeveer honderd werknemers geëvacueerd. Het is het derde incident in Tricastin en het vierde in een Franse atoomcentrale deze maand.

Volgens een woordvoerster van de centrale ging het alarm per ongeluk af en wees medisch onderzoek uit dat er geen mensen besmet waren geraakt door vrijgekomen uranium. Ook het Franse energiebedrijf Electricité de France (EdF), exploitant van de kerncentrale, had het over een vals alarm.

Eerder op de dag ontstond verwarring over de aard van het alarm. Een technicus van de centrale, Jean Girardi, zei toen dat er twee mensen zeer licht besmet waren geraakt door radioactieve deeltjes. Volgens vakbond CGT moet Girardi het over een incident hebben gehad dat plaatsvond op 23 juli. Vorige week woensdag moesten ongeveer honderd werknemers van Tricastin worden geëvacueerd.

Eerder deden zich in Tricastin en een andere centrale ook al problemen voor. In geen van de gevallen zou de gezondheid van de werknemers in het geding zijn geweest. Experts en tegenstanders van kernenergie reageerden echter bezorgd. Volgens de Franse minister voor milieuzaken ging het steeds maar om kleine voorvallen, maar hij zette wel de veiligheidsprocedures op de schop.

Frankrijk is zeer sterk afhankelijk van kernenergie. In 59 reactors wordt bijna tachtig procent van de energieopwekking in Frankrijk gerealiseerd.