Nederlanders in Kenia overvallen en verkracht

Bij een overval in Kenia zijn vijf Nederlandse vrouwen donderdagavond verkracht. De vrouwen namen deel aan een werkvakantie van de Amersfoortse christelijke organisatie Livingstone. De deelnemers werden overvallen op het bewaakte terrein van het project, zegt een woordvoerder van Livingstone maandag. Ze is ingelicht door een plaatselijke projectleider.

Zeker tien mannen van rond de 30 jaar wisten met speren en een pistool het terrein binnen te dringen. Daarbij werd een buurman gegijzeld. Eenmaal binnen werden de twaalf Nederlandse deelnemers, twee lokale projectleiders en enkele Kenianen samengedreven. De slachtoffers moesten geld en mobiele telefoons afstaan.

Vervolgens dreven de overvallers iedereen naar de bovenverdieping, waar de vijf vrouwen in de leeftijd van 17 tot 25 jaar werden verkracht. In een kamer naast hen lagen de mannen vastgebonden op de grond. De vrouwen zijn na de twee uur durende overval naar een ziekenhuis gebracht. Daar zijn ze behandeld, onder meer met het oog op een mogelijke aids-besmetting.

De deelnemers aan de werkvakantie werkten in een weeshuis in Kakamega. In dat bewaakte gebouw vond de overval plaats. Op die avond was de groep, die onder meer een gebouw had opgeknapt en buurtbezoeken had afgelegd, bezig met het evalueren van de vakantie.

Volgens een woordvoerder van Livingstone zijn zo'n honderd mensen opgepakt. Onder de gearresteerden zouden enkele lokale medewerkers van het project zijn. "Dat is onvoorstelbaar. Die mensen zijn echt onschuldig, ze zijn zelf slachtoffer geworden en hebben hulp nodig."

Alle Nederlandse deelnemers zijn eergisteren teruggekeerd in eigen land. De werkvakantieprojecten van Livingstone in Kenia zijn voorlopig stopgezet. Het project in Kakamega geldt volgens de woordvoerder als veilig. "Wij kennen de lokale projectleiders al sinds 1990 en vertrouwen hen volledig. Bij twijfel daarover gaan onze reizen niet door." Deelnemers aan het project hebben nooit eerder te maken gehad met gevaarlijke, bedreigende of gewelddadige situaties.

De woordvoerder noemt het 'ongelofelijk' dat juist dit project is overvallen. Volgens haar is ook in Nederland 'enorm heftig' en 'heel geschokt' gereageerd op de gebeurtenissen. Livingstone organiseert werkvakanties en uitwisselingsprojecten in Afrika, Europa en Zuid-Amerika.

Met dank aan Roel_Jewel, DrPhilipAgoistante en MaiMiTang voor de submit .