Gay Pride: inhoud met een knipoog

Voor de dertiende keer begint vandaag in Amsterdam de Gay Pride. Dit jaar besteedt het homofestival speciale aandacht aan cultuur en religie. Maar ook de bezoekers die willen feesten op straat of op het water komen weer ruimschoots aan hun trekken.

Grootste publiekstrekker is als altijd de traditionele botenparade, dit jaar op zaterdag 2 augustus. Daarbij zal volgens organisator ProGay een stoet met het recordaantal van tachtig boten door de grachten trekken. Tussen de feestelijk uitgedoste homo's en lesbiennes varen onder anderen minister Ronald Plasterk (Cultuur) en burgemeester Job Cohen mee. Ook is de politie dit jaar voor het eerst met een eigen boot vertegenwoordigd.

ProGay streeft met de parade naar "inhoud met een knipoog". Volgens de organisatie is het "nog steeds geen vanzelfsprekendheid dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen zich in al hun verscheidenheid kunnen laten zien". Bij de editie van vorig jaar vonden twee incidenten plaats waarbij homo's werden mishandeld.

Dit jaar leveren enkele musea, filmhuizen en andere culturele instellingen een belangrijke bijdrage. Zo toont het Joods Historisch Museum de film Jerusalem is Proud to Present, over de Gay Pride in Jeruzalem. In bioscoop Rialto is een filmfestival en in cultuurpodium De Levante kunnen bezoekers gedichten voordragen over 'homoseksualiteit in de oriëntaalse wereld'.

Op het Rembrandtplein wordt een oecumenische kerkdienst gehouden. Daarnaast worden in een protestantse kerk en in een synagoge speciale diensten gehouden met homoseksualiteit als thema. Ook Artis draagt een steentje bij: de dierentuin geeft op vrijdag speciale rondleidingen over homoseksualiteit in het dierenrijk. Wie alle cultuur en religie zat is, kan gedurende de hele week straatfeesten bijwonen in de stad. Op 3 augustus eindigt het festival met een groot slotfeest in de Stopera.