Kleine belegger mijdt vaker beurs

Kleine beleggers reageren op het tegenvallende beursklimaat door minder actief te beleggen in aandelen en afgeleide producten. Sommigen hebben de beurs in paniek verlaten, terwijl anderen geduldig wachten. Particuliere beleggers handelen nu professioneler dan bij eerdere beursschommelingen.

Dat beleggers voorzichtiger worden, bleek vandaag uit de kwartaalcijfers van de beleggersbank Binck. Het bedrijf spreekt van "een tanend vertrouwen in de financiële markten bij particuliere beleggers". Bestuursvoorzitter Thierry Schaap: "We zien duidelijk een daling van de activiteit. Mensen doen minder transacties."

Dat beeld wordt bevestigd door SNS Fundcoach, een onderdeel van SNS Bank dat gespecialiseerd is in beleggingsfondsen. Directeur Jeroen Vetter spreekt van "een dalende trend" in de afgelopen twaalf maanden.

Beleggers lijken te zijn geschrokken van de niet aflatende stroom van slecht nieuws. Vetter: "Sommige beleggers laten zich leiden door de waan van de dag. Zo maakt de aanhoudende media-aandacht voor onder meer de kredietcrisis beleggers onzeker."

Toch laten beleggers zich niet zo snel het hoofd op hol jagen. Recent onderzoek van het internationale marktonderzoekbureau Millward Brown toont aan dat 5 procent van de Nederlandse beleggers dit voorjaar de handdoek in de ring heeft gegooid. In de jaren 2002 en 2003, toen beurzen gebukt gingen onder het knappen van de internetluchtbel en de aanslagen in de Verenigde Staten, haakte maar liefst 18 procent af.

 

Tegenvallend beursklimaat
Submitter:  Bron: ANP