Obama spreekt 200.000 mensen toe in Berlijn

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft vanavond in Berlijn naar schatting 200.000 mensen toegesproken. Hij zei dat Europeanen en Amerikanen weer met elkaar moeten gaan samenwerken om de uitdagingen in de wereld aan te pakken.

Obama gebruikte daarbij beeldspraak van de Berlijnse muur: in de 21e eeuw heeft de wereld nog steeds te maken met muren, die moeten worden afgebroken. Muren die de tegenstellingen tussen Amerika en Europa, tussen rijke en arme landen, tussen allochtonen en autochtonen, tussen rassen en tussen religies voorstellen. "We kunnen het ons niet veroorloven verdeeld te blijven", zei Obama. Hij noemde zaken als terrorisme, klimaatverandering en economische ongelijkheid als voorbeelden van uitdagingen waarbij Amerika de steun van Europa nodig heeft.

De toespraak werd live uitgezonden op de Duitse publieke zender ARD. Onder de bevolking is veel steun voor de zwarte presidentskandidaat: driekwart van de Duitsers zou graag zien dat Obama de nieuwe president van de VS wordt. De toespraak van vanavond was de enige die Obama zou houden tijdens zijn Europese rondreis. Morgen bezoekt hij Frankrijk en overmorgen Groot-Brittannië.

John McCain, de tegenstander van Obama bij de verkiezingen in november, bezocht vandaag een Duits restaurant in Ohio. Hij at daar braadworst met enkele lokale zakenlui. "Ik zou het geweldig vinden om een toespraak te houden in Berlijn, maar ik doe dat liever als president dan als presidentskandidaat", aldus McCain.

Obama in Berlijn