Rotterdamse GroenLinks-wethouder stapt op

De Rotterdamse wethouder voor participatie en cultuur Orhan Kaya (GroenLinks) stapt op. Hij laat weten onvoldoende steun van de coalitiepartijen PvdA, CDA en VVD te ervaren. De leden van GroenLinks beslissen binnenkort op een extra ledenvergadering wie het wethouderschap van Kaya overneemt.

Kaya was de enige wethouder van GroenLinks in het Rotterdamse college en lag de afgelopen twee jaar geregeld onder vuur. Hem werd verweten geen visie te hebben en in debatten met de raad vaak om vragen heen te draaien. Voorman van Leefbaar Rotterdam Marco Pastors noemde hem 'het toppunt van incompetentie' en ook de SP hekelde de wethouder, die volgens fractievoorzitter Theo Cornelissen in debatten vaak onduidelijk en onzichtbaar was.

Ook vanuit de coalitiepartijen klonk veelvuldig kritiek op de wethouder. PvdA-raadslid Matthijs van Muijnen liep vorig jaar boos weg bij een debat nadat Kaya zijn vragen keer op keer niet beantwoordde. "Dat is de eerste keer dat ik wegloop in de acht jaar dat ik raadslid ben", schreef de PvdA'er destijds op zijn weblog. "Bijzonder triest dat de wethouder niet fatsoenlijk antwoord kan geven op de vraag en vijf keer eromheen draait.'

In een reactie op het opstappen van de wethouder toont PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst zich positiever. "Orhan Kaya heeft het als wethouder niet gemakkelijk gehad, maar op zijn conto kunnen een aantal belangrijke prestaties worden geschreven, zoals het weer vol krijgen van de klassen voor inburgering", laat Van Heemst weten. "Daarin is Rotterdam een voorbeeld voor alle andere grote steden."

GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Verwijs betreurt het vertrek van Kaya, maar respecteert zijn besluit. "Orhan heeft zich in de afgelopen twee jaar met hart en ziel voor de stad ingezet. Maar als je niet voldoende steun voelt, dan is dit een verstandig en moedig besluit."