Karadzic accepteert aanhouding, aanhangers niet

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft zich neergelegd bij zijn aanhouding. Dat zei zijn Servische advocaat Svetozar Vujacic gisteren in een interview met het televisieprogramma Nova.

De raadsheer liet ook weten dat Karadzic blij is dat zijn familie niet meer zo onder druk staat nu hij is gearresteerd. Militairen deden geregeld invallen in onder meer de woning van Karadzic' echtgenote in het Bosnische skidorp Pale.

Ook volgens de broer van Karadzic is hij rustig onder de aanhouding. Luka Karadzic omschreef zijn broer na een bezoek gisteren als "zeer vitaal, rustig, zelfbewust en voorbereid op alles wat hem te wachten staat."

Desondanks maakte de advocaat bekend dat Karadzic in beroep zal gaan tegen het besluit van het Servische Tribunaal voor Oorlogsmisdaden om Karadzic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Daarvoor heeft Karadzic drie dagen de tijd.

Servische ultranationalisten hebben meer moeite met de arrestatie van Karadzic. Een demonstratie van ongeveer 250 aanhangers van de Servische Radicale Partij (SRS) in de hoofdstad Belgrado draaide gisterenavond uit op ongeregeldheden. Op het Plein van de Republiek bekogelden zij de politie met fakkels, flessen en stoelen uit nabijgelegen restaurants. Onder de demonstranten was de secretaris-generaal van de SRS, Aleksandar Vucic.
Submitter:  Bron: ANP