'20% houtimport EU illegaal'

Volgens een rapport dat het Wereld Natuur Fonds vandaag presenteert, is ongeveer twintig procent van de houtimport in de Europese Unie afkomstig van illegaal gekapte bomen. Met name Rusland, China en Indonesië zijn belangrijke leveranciers.

Het WNF wil dat de EU harde maatregelen neemt tegen de invoer van illegaal gekapt hout. Het huidige vrijwillige licentiesysteem, waarbij de directie houtstromen op legaliteit worden gecontroleerd, werkt volgens WNF niet. De EU zou daarom volgens het WNF met wetgeving moeten komen, waardoor alleen nog legaal gekapt hout wordt toegelaten in de EU. Handelaren moeten de herkomst bewijzen en op overtredingen moeten strenge straffen staan.

In 2006 werd er tussen de 26,5 en 31 miljoen kubieke meter illegaal hout ingevoerd in de EU volgens het rapport, waarbij het grootste gedeelte afkomstig is uit Rusland. Het hout wordt geëxporteerd naar Finland en vervolgens tot pulp verwerkt, waarna het verder verspreid wordt in de EU. China heeft tussen 2003 en 2006 de uitvoer van hout en papier naar de EU verdrievoudigd. Een derde daarvan is afkomstig van illegale houtkap.

Anke Schulmeister van het WNF-bureau in Brussel zegt dat illegale houtkap ook van grote invloed kan zijn op de klimaatverandering en natuurrampen. "Illegale houtkap verwoest de beschermende werking van bossen en vergroot het risico op natuurrampen zoals aardverschuivingen. Ontbossing is ook een van de grootste oorzaken van klimaatverandering."