Sarkozy: EU zal Ierland niets opleggen

De Europese Unie zal Ierland geen oplossing opleggen na de verwerping vorige maand van het Verdrag van Lissabon door de Ierse kiezers. Dat zei de Franse president Nicolas Sarkozy vandaag in Ierland. Frankrijk is op dit moment voorzitter van de EU.

Sarkozy ligt in Ierland onder vuur omdat hij onlangs een nieuw referendum zou hebben gesuggereerd over het ontwerpverdrag, maar de Franse leider ontkende dat in Dublin. "Ik heb nooit gezegd dat Ierland een tweede referendum zou moeten organiseren. Wij willen niets opleggen."

Circa 2000 demonstranten, onder wie veel boeren, verwelkomden Sarkozy. Zij riepen 'Nee betekent nee' naar Sarkozy bij zijn aankomst. Hij was naar Dublin gekomen om een oplossing te zoeken voor de Ierse tegenstem. Bijna alle andere EU-landen hebben voor het verdrag gestemd.

Ierland is het enige EU-land dat een volksstemming hield over het Verdrag van Lissabon, dat de EU meer bevoegdheden geeft. De EU-landen hebben afgesproken de situatie in oktober opnieuw te bespreken, slechts twee maanden voor de beoogde inwerkingtreding van het verdrag.

Als concessie aan de Ieren en andere dwarsliggers zou de EU kunnen voorstellen dat elk land een eigen EU-commissaris mag blijven sturen, aldus ingewijden. Het ontwerpverdrag bepaalt dat landen straks niet meer automatisch recht hebben op een commissarispost, zoals Neelie Kroes nu bekleedt namens Nederland.