Helft 5-jarigen heeft slecht gebit

Bijna de helft van de 5-jarige kinderen heeft gaatjes in het melkgebit. Veertig procent van de ouders realiseert zich bovendien niet dat gaatjes in de kindertanden schadelijk kunnen zijn voor het definitieve gebit, meldt TNS Nipo maandag. Het onderzoeksbureau vroeg in opdracht van Elmex 636 jonge ouders naar onder meer het poetsgedrag van hun kinderen.

Tot vier jaar heeft tien procent van de kinderen gaatjes. Ouders geven aan zich niet bewust te zijn van de invloed van gaatjes in het kindergebit op het definitieve gebit. Veertig procent van de ouders onderschat deze invloed, meldt het onderzoek. Ze hebben het idee dat ze goed bezig zijn, al geeft het merendeel ook aan dat er regelmatig poetsruzies rond bedtijd zijn.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) begon vorig jaar met het programma 'Kies voor gaaf!' waarmee de aandacht voor mondverzorging moet terugkomen. De NMT pleit voor eenduidige richtlijnen voor de behandeling van melkgebitten. Nu is de ene tandarts ervoor zo snel mogelijk alle rottigheid te verwijderen terwijl de andere tandarts dat niet doet omdat het traumatisch zou zijn. Ook de voorlichting op scholen over mondverzorging moet volgens de beroepsorganisatie van de tandartsen terugkomen. Doordat het jarenlang goed ging met de kindergebitten is de aandacht daarvoor afgenomen.

Bij twintig procent van de jonge kinderen gaat de mondverzorging volgens een woordvoerder van de NMT achteruit. Die kinderen bezoeken de tandarts onvoldoende of te laat. Volgens de woordvoerder komen deze kinderen uit alle lagen van de bevolking. Het tandinstituut pleit voor twee bezoeken per jaar voor kinderen vanaf 2 jaar.

De NMT vermoedt dat ouders niet weten dat een tandartsbezoek voor kinderen in de basisverzekering zit. Of ze hebben zelf een goed gebit, waardoor ze niet vaak naar de tandarts gaan en denken dat het gebit van hun kinderen net zo sterk is, legt de woordvoerder uit. Ook is er nog een groep die het belang van een melkgebit niet onderkent.

"Cariës is een infectieziekte", licht de NMT toe. Wanneer kinderen tijdens het wisselen zowel melktanden als definitieve tanden hebben, kunnen de gezonde tanden dus worden geïnfecteerd door de ongezonde melktanden.

De NMT verwacht dat effecten van de hernieuwde aandacht voor mondhygiëne pas na enkele jaren te zien zijn aan de kindergebitten.