OM onderzoekt weigering homohuwelijken Kerkrade

Justitie laat onderzoeken of de gemeente Kerkrade en conferentieoord Rolduc zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie. Dat zegt een woordvoerder van het OM. In het voormalige klooster Rolduc is jarenlang geweigerd homohuwelijken te voltrekken. De gemeente heeft dat toegestaan. Onlangs schrapte het college van B en W van Kerkrade Rolduc als officiële trouwlocatie na aandacht van de media voor de kwestie.

De Stichting Platform Keelbos, die opkomt voor de belangen van homo's, heeft aangifte gedaan bij de politie wegens discriminatie. Het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie van het OM onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten. Daarna kan eventueel een strafrechtelijk onderzoek worden gestart.

De weigering kwam vorige maand aan het licht. Het gemeentebestuur zei niet op de hoogte te zijn van de afspraak om geen homohuwelijken te voltrekken. Die zou tien jaar geleden op eigen houtje zijn gemaakt door een ambtenaar om de 'unieke, historische en zeer gewilde trouwlocatie' in stand te houden, schreef dagblad De Limburger toen.