Zieke moordenares van Sharon Tate komt niet vrij

De terminaal zieke Susan Atkins, die bijna veertig jaar geleden de hoogzwangere actrice Sharon Tate doodstak, komt niet vrij uit de gevangenis. De paroolcommissie in Californië wees een verzoek om Atkins wegens uitzonderlijke omstandigheden vrij te laten dinsdag af.

De 60-jarige Atkins heeft volgens artsen nog hooguit drie maanden te leven. Haar linkerbeen is geamputeerd en de rechterhelft van haar lichaam is verlamd. De nabestaanden van Tate en de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger hadden zich tegen haar vrijlating uitgesproken. Het gebeurt in Californië niet heel vaak dat verzoeken om vrijlating wegens uitzonderlijke omstandigheden worden gehonoreerd. Vorig jaar gebeurde dat in tien van de zestig gevallen.

Atkins maakte deel uit van de zogeheten 'familie' van sekteleider Charles Manson. Mansons volgelingen drongen in 1969 een huis in Los Angeles binnen en vermoordden daar Tate, de hoogzwangere vrouw van filmregisseur Roman Polanski, plus vier anderen. Na haar te hebben doodgestoken schreef Atkins met het bloed van Tate 'varken' op een deur. Naar eigen zeggen verkeerde ze onder invloed van lsd.

Manson zelf nam niet aan de moorden deel, maar werd niettemin ter dood veroordeeld. Die straf werd later omgezet in levenslang.