EU en VS samen tegen zelfcensuur internet

Het Europees Parlement en het Amerikaanse Congres willen samen optreden tegen zelfcensuur door Google, Yahoo en andere zoekmachines.

VVD'er Jules Maaten heeft hierover een akkoord met het Republikeinse congreslid Chris Smith, die in de VS de Global Online Freedom Act heeft voorgesteld. Die wet bepaalt dat Google en andere bedrijven niet langer persoonlijke gegevens over hun klanten mogen geven aan censurerende overheden zoals China, Cuba en Iran.

De zoekmachines moeten ook informeren over de zelfcensuur die ze in die landen toepassen op hun zoekmachines. Wie in China zoekt op 'Amnesty International' krijgt geheel andere informatie dan iemand die zoekt in Nederland.

Maaten presenteert donderdag een soortgelijk plan voor de EU. "We zijn nauwe samenwerking overeengekomen tussen het Amerikaanse congres en het Europarlement", aldus Maaten vandaag vanuit Washington. "Daardoor kunnen we voorkomen dat beperkingen voor bedrijven op het ene continent leiden tot oneerlijke concurrentie. We hebben dezelfde ideeën over mensenrechten, dus het is zinvol om meer samen te werken."