Taakstraf en geldboetes geëist tegen agenten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de zaak tegen drie agenten van het politiekorps Haaglanden een taakstraf en twee geldboetes geëist. Zij moesten zich voor de rechter in Den Haag verantwoorden voor mishandeling tijdens de incidenten na het jaarlijkse Oranjefeest in de nacht van 6 op 7 mei 2006 in Pijnacker. De gemeente kreeg verscheidene klachten binnen over buitensporig geweld dat door de agenten zou zijn gebruikt. Het OM besloot daarop vier mensen te vervolgen.

Tegen de 35-jarige Daniël S. eiste de officier van justitie een werkstraf van 140 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Diensthondengeleider S. zou met zijn lange wapenstok drie mensen hebben mishandeld en zijn hond zou zes keer hebben gebeten. De agent sprak over een "grimmige en beangstigende" sfeer die avond. "Men wilde gewoon het gevecht aangaan." Tijdens de rellen liepen hij en zijn hond fysiek letsel op.

Tegen de 53-jarige Anne Z. werd een boete van 500 euro geëist. Z. zou met zijn wapenstok per ongeluk op het hoofd van een slachtoffer hebben geslagen. Ook zou Z. misbruik hebben gemaakt van zijn gezag. Een toeschouwer die uit het raam naar de incidenten keek, had hij "nimmer met krachttermen mogen toespreken ", aldus de officier.

Alle verdachten vinden dat zij naar eer en geweten hebben gehandeld. De officier stelt dat de politie uiterst zorgvuldig met geweldsmiddelen moet omgaan. Alle verdachten hebben echter geweld gebruikt dat buiten proportie was en zo het vertrouwen en het gezag van de politie geschaad.

Zij nam in haar beslissing mee "dat het gebeuren zelf al veel invloed heeft gehad op de verdachten". De impact van de media-aandacht, het onderzoek van de Rijksrecherche, overplaatsing en de langdurige onzekerheid noemde zij als enkele voorbeelden.