Balkenende spreekt Jordaanse premier over Fitna

Premier Jan Peter Balkenende heeft vandaag in de marge van de mediterrane top in Parijs met de Jordaanse premier Nader Dhahabi gesproken over de nasleep van de film Fitna van Geert Wilders.

De woordvoerder van de premier zei na afloop dat Balkenende "de Nederlandse positie heeft uiteengezet". Meer details wilde hij niet geven. Balkenenende had zich eerder verbaasd getoond over de toon die Wilders aansloeg tegenover Jordanië. "Dit dient de zaak niet", zei de premier twee weken geleden.

Hij doelde toen op uitlatingen van Wilders, die de Jordaanse koning Abdullah II een (verlicht) despoot had genoemd. Ook stelde de PVV-leider dat de "bananenrepubliek" Jordanië en zijn koningshuis de politieke en democratische fase van de Neanderthalers nog niet zijn ontstegen. Wilders pleitte ervoor dat Nederland de banden met Jordanië verbreekt, ook die tussen de beide koningshuizen, als het land blijft aandringen op zijn uitlevering.

Wilders was zo kwaad, omdat justitie in Jordanië hem wil vervolgen wegens haat tegen moslims, vanwege het uitbrengen van zijn film Fitna.