Toeriste besmet met dodelijk Marburg-virus

Een Nederlandse toerist is tijdens een vakantie in Uganda met het ernstige en zeldzame marburgvirus besmet geraakt. Hoogstwaarschijnlijk heeft ze het opgelopen via een vleermuis. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag bekendgemaakt.

De 40-jarige vrouw bracht in Uganda een bezoek aan de Python Cave in het Maramagambo Forest. De grot staat bekend om haar grote vleermuispopulatie. Tijdens het bezoek werd de vrouw aangevlogen door een van de dieren.

Volgens Roel Coutinho van het RIVM werd twintig jaar geleden op soortgelijke wijze een Deense jongen in Kenia besmet met het marburgvirus.

De vrouw bezocht de grot met een reisgezelschap. De anderen hebben geen klachten volgens het RIVM. ''Eigenlijk heeft deze vrouw verschrikkelijke pech gehad'', aldus Coutinho.

Honderd mensen worden medisch in de gaten gehouden om een uitbreiding van het Marburgvirus uit te sluiten. De patiënt werd in eerste instantie opgenomen in de Elkerliek Kliniek in Helmond, maar is inmiddels overgebracht naar het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC). Ze ligt op de intensive care. ''De vrouw is ernstig ziek, maar haar toestand is wel stabiel'', aldus Jaap van Dissel van het LUMC

Dodelijk
Het marburgvirus is een zeldzame, maar zeer besmettelijke ziekteverwekker en komt voor in het midden en oosten van Afrika. Het virus dankt zijn naam aan de Duitse stad Marburg, waar het in 1967 werd opgespoord.

Dat gebeurde nadat laboratoriummedewerkers ziek waren geworden na contact met besmette apen die uit Uganda waren ingevoerd. De symptomen zijn hoge koorts, hevig braken en bloed in de ontlasting.

De ziekte is in de meeste gevallen dodelijk. Een vaccin bestaat er niet. Het belangrijkst is om de patiënten zo snel mogelijk te isoleren en alle mensen op te sporen met wie ze contact hebben gehad om verdere verspreiding tegen te gaan. Het marburgvirus kan een gezond persoon binnen een week doden.

De laatste grote uitbraak van het virus was in 2005 in het noorden van Angola. Toen bezweken ruim driehonderd mensen aan de ziekte. Het marburgvirus is verwant aan het meer bekende ebolavirus. Beide behoren tot de familie van filovirussen.