Tot tien jaar cel voor schietpartij in Hoorn

Zes verdachten zijn dinsdag veroordeeld voor hun aandeel in een schietpartij in Hoorn in februari vorig jaar. De veronderstelde schutter kreeg met tien jaar cel de zwaarste straf van de rechtbank in Alkmaar. Ook moet hij vijftigduizend euro schadevergoeding aan het ene slachtoffer betalen en tienduizend aan het andere. Nog eens vier verdachten zijn veroordeeld voor het helpen ontkomen van de dader.

Op 20 februari vorig jaar werden twee Turkse broers neergeschoten op het Kerkplein in Hoorn en vervolgens geschopt en geslagen. Een van hen raakte grotendeels verlamd. Later deden zij in regionale media hun verhaal. De rechtbank acht bewezen dat beide slachtoffers zijn neergeschoten door één schutter en stelt dat niet te bewiijzen valt dat de zes op het plein aanwezige verdachten gezamenlijk het plan hebben opgevat het tweetal neer te schieten.

Twee verdachten, eveneens broers, moeten elf maanden de cel in. Ook kregen zij zeven maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Ze werden veroordeeld voor poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en openlijke geweldpleging op de slachtoffers nadat zij waren neergeschoten. Ook hebben zij weer twee andere broers bedreigd.

Drie andere verdachten zijn veroordeeld tot een halfjaar cel. Ook zij hebben de slachtoffers mishandeld terwijl zij al neergeschoten waren. Een van hen kreeg met acht maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, op papier een lagere straf. De rechtbank accepteert zijn verweer dat hij dacht dat hij en zijn broers werden beschoten en dat hij daarom dacht dat hij zichzelf en zijn broers moest beschermen. Deze drie verdachten moeten gezamenlijk duizend euro schadevergoeding betalen aan elk van de slachtoffers. Ook krijgt een van de twee bedreigde broers vijfhonderd euro van hen.

De zesde verdachte kreeg met een maand cel de laagste straf. Zijn rol was een veel kleinere dan die van de andere verdachten, stellen de rechters van de meervoudige strafkamer in Alkmaar.

De vier verdachten die een rol hebben gespeeld bij de nasleep van de schietpartij zijn veroordeeld tot werkstraffen. Zij hielpen de schutter ontkomen en boden onderdak. Een van hen was toen nog minderjarig en kreeg daarom een werkstraf van veertig uur. Voor de andere drie is dat het drievoudige.