Vrouwen ook bisschop in Groot-Brittannië

Vrouwen kunnen voortaan ook binnen de Britse anglicaanse kerk bisschop worden. Dat besluit heeft de synode, het bestuur van de Church of England, maandagavond laat in een urenlange zitting in het Noord-Engelse York genomen. Honderden tegenstanders hebben gedreigd de kerk de rug toe te keren als vrouwen bisschop mogen worden.

Na het besluit was het grootste punt van discussie welke maatregelen er genomen kunnen worden om tegenstanders tegemoet te komen. Een voorstel om aparte 'superbisdommen' in het leven te roepen, die alleen geleid mogen worden door mannen, stuitte op veel verzet. De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, zei dat zo'n regeling tot de structurele vernedering van vrouwen binnen de kerk zou leiden.

Om een schisma binnen de Britse anglicaanse kerk te voorkomen heeft de synode beloofd volgend jaar een lijst van voorschriften te presenteren, waarin aan de bezwaren van tegenstanders tegemoet wordt gekomen. Het zal waarschijnlijk nog tot 2014 duren voor de eerste vrouw tot bisschop wordt gewijd.

Tegenstanders van vrouwelijke bisschoppen vinden dat alleen mannen de anglicaanse kerk kunnen leiden, naar het voorbeeld van Jezus en zijn twaalf discipelen. Afdelingen van de anglicaanse kerk buiten Groot-Brittannië, zoals in de Verenigde Staten en Canada, staan vrouwen al langer toe bisschop te worden. In Groot-Brittannië mogen vrouwen sinds 1994 wel al priester worden.

Leken de meningsverschillen binnen de Church of England op het punt van vrouwelijke bisschoppen al onoverkomelijk, een zo mogelijk nog fellere discussie dreigt los te barsten over homoseksualiteit en de bijbel. Dat onderwerp staat op de agenda van de tienjaarlijkse Lambeth-conferentie van anglicaanse bisschoppen, die volgende week begint.

De Church of England is niet alleen de staatskerk van Engeland, maar tevens de moederkerk van alle anglicaanse afdelingen over de hele wereld. De kerk telt in totaal 77 miljoen leden en is daarmee na de rooms-katholieke en de orthodox-christelijke de grootste christelijke kerkgemeenschap ter wereld.