AEX duikt onder de 400 punten

Verder aanwakkerende zorgen over de toestand van de economie zorgen voor een bloedbad op de Europese beurzen vanochtend. De belangrijkste indices staan allemaal twee tot drie procent lager. De Amsterdamse AEX-index is voor het eerst sinds 7 november 2005 onder de 400-puntengrens gedoken.

Financiële waarden verliezen wederom fors, omdat voor nieuwe afschrijvingen gevreesd wordt. Een econoom bij onderzoeks- en adviesbureau FPK meent dat we in een vicieuze cirkel zitten, waarbij het gebrek aan kapitaal bij de banken leidt tot een lagere economische groei, dat vervolgens leidt tot hogere verliezen in de financiële wereld en daarmee weer tot een gebrek aan kapitaal.

Gisteren kwam zakenbank Lehman Brothers, dat zelf in zwaar weer verkeert als gevolg van de kredietcrisis, met een negatief analistenrapport over de twee grootste hypotheekverstrekkers van de Verenigde Staten, Fannie Mae en Freddie Mac. De twee zouden door een nieuw voorgestelde boekhoudregel mogelijk de kapitaalmarkt op moeten, om in totaal maar liefst 75 miljard dollar op te halen.