Balkenende hekelt grote woorden in Europadebat

Premier Jan Peter Balkenende is gisteravond in de Eerste Kamer fel uitgevaren tegen suggesties dat het kabinet mogelijk iets te verbergen heeft omdat het geen referendum wil houden over het nieuwe Europese Verdrag of een nieuw referendum niet heeft aangedurfd.

Hij noemde het "beschamend en jammer" dat zulke grote woorden worden gebruikt. "Iedereen die niet voor een referendum is, zoals het kabinet, wordt weggezet als niet democratisch of vergeleken met Robert Mugabe." Dat gebeurde volgens hem niet alleen in de Eerste Kamer maar eerder ook in de Tweede Kamer, door voorstanders van een volksraadpleging. Balkenende meent dat deze opmerkingen het debat over de EU en ook het kabinet zelf geen recht doen.

Hij wees erop dat juist over de gang naar een nieuw Europees verdrag voortdurend debat is geweest met het parlement over de inzet van Nederland. Het kabinet wilde geen tweede referendum omdat het huidige Verdrag van Lissabon anders is dan zijn voorganger en er geen constitutionele elementen in zitten.

De Eerste Kamer zal vandaag zoals verwacht instemmen met het Verdrag van Lissabon, dat de in 2005 door Nederland en Frankrijk verworpen Europese Grondwet vervangt. Behalve de SP en de Partij voor de Dieren waren alle partijen voor of hadden al een positieve grondhouding, nog voordat Balkenende, minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) hadden geantwoord.