Gevaarlijkste hond blijkt teckel

Menigeen zet het op een lopen bij het aanschouwen van een likkebaardende pitbull, bouvier of rottweiler. Onnodig, zo blijkt. Het is namelijk juist allemansvriend de teckel die de agressiefste hond is.

Wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania zijn met deze bijzondere uitkomst van hun onderzoek naar voren gekomen. Voor deze studie ondervroegen zij meer dan zesduizend hondenbezitters. Hieruit werd een lijst opgesteld van agressieve honden, waarop 33 verschillende hondenrassen staan. 

De onbetwiste nummer een van deze lijst is dus de teckel. Niet alleen maakt deze worst op pootjes het meeste lawaai, ook heeft twintig procent van deze honden al eens een voorbijganger in zijn enkels gebeten of een poging daartoe gedaan. Hetzelfde aantal teckels gaat met andere honden op de vuist, en 1 op de 12 exemplaren heeft zelfs al eens naar het baasje gehapt.

De chihuahua, een hondje dat zelfs in een redelijke binnenzak past, is goed voor de tweede plek. Ook dit hondje valt regelmatig andere honden aan. De Jack Russell bezit de derde plek in de 'rothonden-top 3'. Wie op zoek is naar een hond die wel lief is, moet rondkijken naar een basset, golden retriever, labrador of greyhound.

Volgens een van de onderzoekers is er een mogelijkheid dat kleinere honden genetisch meer voorbestemd zijn voor agressief gedrag dan hun grote soortgenoten als een pitbull of rottweiler. Deze honden staan pas halverwege op de lijst genoteerd. Bij de kleine 'schattige' hondjes ligt het percentage beten of pogingen daartoe richting vreemden maar liefst 20 procent hoger dan het gemiddelde. De aanvallen op andere honden ligt bij de kleintjes zelfs 30 procent hoger dan bij hun grote soortgenoten.