Doden door aanslag bij Rode Moskee in Islamabad

Door een zelfmoordaanslag nabij de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn vandaag zeker elf politieagenten omgekomen. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Duizenden moslims waren vandaag de straat op gegaan om de bloedige aanval op de Rode Moskee van vorig jaar te herdenken. Regeringsmilitairen vielen op 10 juli 2007 de Rode Moskee binnen. Die was kort daarvoor bezet door extremistische moslimstrijders die de invoering van de sharia in Pakistan eisten.

Door de militaire actie vonden tientallen mensen de dood en haalde president Pervez Musharraf zich de woede van al-Qaeda-chef Osama bin Laden op de hals. Er verscheen een videoboodschap van de terroristenleider, waarin Bin Laden Musharraf de oorlog verklaarde naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Rode Moskee.

In vurige speeches gaven moslims zondag Musharraf de schuld van het bloedbad van vorig jaar "wat op verzoek van de Verenigde Staten is aangericht''. Duizenden moslims riepen om wraak en eisten de publieke ophanging van de president en andere verantwoordelijken.