Wereld kritisch over beëdiging Mugabe

Vanuit de hele wereld is er kritisch gereageerd op de uitslag van de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen en de daaropvolgende beëdiging van zittend president Robert Mugabe. In de omstreden tweede ronde van de verkiezingen kreeg Mugabe volgens de kiescommissie 2.150.269 stemmen tegenover 233.000 voor oppositieleider Morgan Tsvangirai. Wegens toenemende gewelddadigheden tegen zijn aanhang zag de tegenstrever van Mugabe zich gedwongen zich voor de verkiezingen terug te trekken terwijl hij de eerste verkiezingsronde nog won.

"Nu leiders van de Afrikaanse Unie bij elkaar komen, vragen wij hen om duidelijk te zeggen dat de verkiezingsresultaten van 27 juni ongeldig zijn", aldus de groep 'The Elders' (De Ouderlingen) waarin onder andere Jimmy Carter, Desmond Tutu en Kofi Annan zitten.

Zuid-Afrika, het belangrijkste buurland van Zimbabwe wil een overgangsregering zien. Minister van buitenlandse zaken Nkosazana Dlamini-Zuma ontkent de geruchten dat Zuid-Afrika van plan zou zijn Mugabes beëdiging als legitiem te gaan beschouwen: "President Mbeki heeft nooit geprobeerd andere Afrikaanse landen onder druk te zetten om de regering-Mugabe te accepteren."

Ook Gordon Brown, premier van Groot-Brittannië pleit voor een internationale veroordeling van de omstreden uitslag. "Ik denk dat uit de hele wereld het erover eens is dat deze zogenaamde uitslag niet rechtsgeldig is. Iedereen wil dat geweld eindigt en dat de intimidatie van de oppositiepartij en de burgers van Zimbabwe stopt."

Onze eigen premier Balkenende noemde de verkiezingen in Zimbabwe een farce. "Volstrekt ongeloofwaardig. De uitslag heeft geen enkele waarde. Mugabe heeft al zijn geloofwaardigheid verloren met zijn campagne van geweld. Mugabe neemt een loopje met de regels van de democratie."

Naast een politiek isolement dreigt overigens nog een ander boycot voor Zimbabwe. Onder andere Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Engeland hebben al aangegeven geen cricketwedstrijden meer tegen het land te willen spelen.

Robert Mugabe