Duitse alfabet krijgt 27e letter

Na vele discussies hierover in de afgelopen 130 jaar, wordt er een nieuwe letter aan het Duitse alfabet toegevoegd. Tot nu ontbrak de hoofdlettervariant van de ß (spreek uit: eszett) in het Duitse alfabet. Deze lacune wordt nu dus opgevuld. De hoofdletter is een opgepompte versie met een hoekige bovenkant.

Hoewel er geen woorden zijn die met een ß beginnen, verwacht men dat de hoofdletter toch zeker van pas kan komen. Het komt immers voor dat, bijvoorbeeld in krantenkoppen, alle woorden in hoofdletters worden weergegeven. Als alternatief voor de ß wordt dan een dubbele hoofdletter S gebruikt. Dit kan echter weer tot verwarring leiden, zoals bij het woord 'MASSE'. Bedoelt men dan 'Die Masse' (massa, hoeveelheid) of 'Die Maße' (de maat)?

Opmerkelijk genoeg komt deze aanpassing trouwens op een moment waarop de ß sowieso al steeds vaker wordt vervangen door ss. Deskundigen hopen dat door deze aanpassing de ß weer aan populariteit zal winnen. "De mensen zullen bepalen of zij de letter gebruiken", aldus Kerstin Güthert, directeur van de Duitse Raad voor de spelling. Er zal geen nieuw spellingsadvies worden opgesteld.

Het wachten is nu op de toetsenbordfabrikanten om de ß als volwaardige 27e letter aan het toetsenbord toe te voegen. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt, omdat de traditionele toetsenbord lay-out dan op de schop moet. Inmiddels zijn er overigens wel toetsenborden op de markt die via toetsencombinaties de hoofdletter ß op het scherm kunnen brengen.

Met dank aan DaMart voor de herschreven submit